Søke forbrukslån – Fem ting man bør tenke over

Trengs penger kjapt er det veldig lett å ta opp et forbrukslån hos en av de mange bankene. Det man tenker minst på er kanskje hvilken innvirkning et forbrukslån vil ha på privatøkonomien på sikt, og hva som ellers vil skje med renten tenker vi enda mindre på. Her er en liste over fem ting man bør tenke på før man tar opp lånet. Forbrukerradet.no har også en fin sjekkliste over tre ting man bør tenke på.

Å ta på seg et lån er en stor økonomisk forpliktelse. Et forbrukslån er ofte et lån uten sikkerhet, noe som vil si at det eneste som holder lånet oppe er lånetakers evne til å betale det. Dermed vil lånet også ha veldig høye låneutgifter. Vi har her samlet fem punkter man bør tenke på før man vurderer om man skal ta opp et forbrukslån eller ikke, og eventuelt hvilke andre muligheter som finnes.

Nok inntekt

Lån uten sikkerhet er noe alle får tilbud om fra tid til annen. Både på sosiale medier, e-mail og på nettet generelt florerer det av reklamer om lån og forbrukslån. Bankene er ofte veldig flinke til å reklamere for sine produkter og sine vilkår, og det blir ofte fremstilt som mer rosenrødt enn det egentlig er å ta opp et forbrukslån. Mange tilbyr også å hjelpe lånetakeren med finansieringsmulighetene, slik at det blir enda mer fristende.

Det første banken gjør når man starter prosessen med å ta opp et lån er å vurdere betalingsevne sett i forhold til hvor mye man låner. Man kjenner sin økonomiske situasjon bedre enn noen andre, så her bør man huske på at man også selv må vurdere om det er realistisk å kunne betale ned et slikt lån i rimelig tid. Dette kan gjøres enkelt ved å sette opp et budsjett over egen økonomi.

Man bør sette opp et lånebudsjett

Neste steg i prosessen er å sette opp et budsjett over hvor mye man faktisk ønsker å låne uten sikkerhet. Det er ingen god ide å ta opp et forbrukslån til forbruk av unødvendige ting, som ofte fort mister verdi. Da er det lett å havne i fellen der man lener seg på lånte penger over tid. Forbrukslån egner seg best om man for eksempel skal pusse opp et rom i huset eller for kjøp av bil.

Man bør skaffe seg en oversikt over prisen på prosjektet man trenger penger til, og se på hva det vil koste totalt. Videre er det lurt å tenke på om man ønsker å ta opp hele beløpet som et lån til forbruk. Det som er lurt å tenke på er at en kortere nedbetalingsperiode er billigere enn å velge en lengre periode, men da vil også månedsbeløpet bli høyere. Oppsparte midler er alltid å foretrekke.

Søk hos flere långivere samtidig

Långivere finnes det mange av. Det er derfor også tøff konkurranse om kundene på lånemarkedet for utsteder. Dette er det så klart lurt å benytte seg av. For kunden er konkurransen en god ting. Dette kan nemlig bety lavere renter, flere og bedre alternativer og ofte bedre vilkår. Men et reelt tilbud vil man kun få hos sin aktuelle långiver. Det som er lettest her er å søke opp og bruke anbudssider man finner på nett.

Uansett om man trenger pengene raskt, er det ikke lurt å takke ja til det første tilbudet man får. I dette markedet er det slik at neste tilbud ofte er bedre enn det første man fikk. Det kan være nyttig og ta i bruk en anbudsside når man skal søke lån hos flere på samme tid. Her kan man få en lang oversikt over de beste lånetilbudene, og det er lettere for forbruker å velge riktig långiver.

Dette bør man vite om rente og rentemarked

Det kan være lurt for forbruker å sette seg inn i rentemarkedet for å se hva man går til. Dette er noe man bør gjøre først. Det er ofte stor forskjell fra långiver til långiver når det gjelder deres vurdering av kunden og dens betalingsevne. De fleste som tar opp forbrukslån har ofte en flytende rente på lånet, noe som betyr at långiveren kan velge å sette opp eller ned renten som de ønsker.

Derfor er det viktig at man tenker på renteøkning når man setter opp budsjett for lånet man ønsker å ta opp. Det kan være en smart ting å benytte seg av en lånekalkulator med tanke på hvor lang nedbetalingstid man ønsker. Kalkulatoren vil gi en oversikt over de totale kostnadene på lånet i sin helhet. De fleste banker har 15 års nedbetalingstid som maks, og dette vil ofte koste mye i renter.

Vurder forskjellige långivere

  • Ikke takk ja til det første tilbudet
  • Se etter lavere renter og bedre vilkår
  • Tenk over nedbetalingstiden
  • Få oversikt over egen økonomi og betalingsevne

Det beste lånetilbudet er det som har lavest og billigst rente. For å finne banken med lavest rente, er det lurt å søke om lån på flere steder samtidig for å sammenligne alternativene. Som kunde bør man ha god kreditthistorie om man ønsker lavest mulig rente på lånet. Lavere rente – lavere avdrag. Jo kortere nedbetalingstid man velger, desto lavere blir den samlede summen av lånet (inkludert renter) som skal betales tilbake til banken.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.